#FAQ: Wat is de geschiedenis van thee?

De geschiedenis van thee

Als je dit blog leest, denk ik dat je net zoveel van thee houdt als wij. Een veelgestelde vraag is hoe deze medische drank voor het eerst werd ontdekt en populair werd over de hele wereld. Hoe werd thee zo populair? Lees verder en je ontdekt een aantal leuke weetjes over de geschiedenis van thee.

Waar komt thee oorspronkelijk vandaan?

Het antwoord ligt voor de hand, China. Hoewel er over de hele wereld veel theeteeltgebieden zijn, wordt aangenomen dat de eerste theeplant in China werd ontdekt en gekweekt. Een oude legende in China vertelt over Shen Nong. Hij was een mythische Chinese uitvinder van landbouw. Aangenomen wordt dat hij thee ontdekte tijdens zijn zoektocht naar eetbare groenten en kruiden. Na talloze keren te zijn vergiftigd, had Shen Nong het geluk om te overleven na het kauwen op een 'magisch' blad dat hem nieuw leven inblies. Het was het blad van de theeplant. Zo ontdekte hij thee.

Archeologisch bewijs dat thee voor het eerst werd verbouwd in China dateert van 6.000 jaar geleden of langer. Het zal je misschien verbazen, maar de theeplant die tegenwoordig over de hele wereld wordt verbouwd, is nog steeds hetzelfde type als de oorspronkelijk plant uit China. De wetenschappelijke naam van de theeplant is Camellia sinensis.  

Thee komt uit ChinaTheeblaadjes worden na het plukken gedroogd.

Theeblaadjes werden aanvankelijk niet gebruikt om te drinken

Thee werd oorspronkelijk heel anders geconsumeerd. Het werd als groente gegeten of als medicijn gebruikt. Pas circa 1500 jaar geleden werd het van eten naar drinken verschoven. In China realiseerden ze zich dat een combinatie van warmte en vocht een complexe en speciale smaak uit het theeblad kon creëren.

Het duurde vervolgens nog honderden jaren voor uiteindelijk een bereidingsmethode werd ontdekt zoals wij die vandaag kennen. Destijds was de gebruikelijke methode om thee te drinken om de thee eerst te verwarmen, vervolgens in een soort cakes te verpakken en uiteindelijk tot poeder te vermalen. Nadat de cakes tot poeder waren vermalen werd er heet water aan toegevoegd. Het drinken van deze thee werd "Mo Cha" genoemd. Een variant hiervan die tegenwoordig bekender is, is Matcha. Matcha was de cappuccino van die tijd.
 
Tea cake
Een theecake met samengeperste theeblaadjes.

Matcha werd zo populair dat er een uitgesproken Chinese theecultuur ontstond. Het was het onderwerp van boeken en poëzie. Van de keizer tot de artiesten, thee was hun trendy drankje. In het schuim van de thee werden zelfs afbeelding gemaakt, zoals dit nu weleens gebeurt door baristas in koffiebars. In de negende eeuw tijdens de Tang-dynastie bracht een Japanse monnik de eerste theeplant naar Japan. De Japanners ontwikkelden uiteindelijk hun eigen unieke rituelen rond thee. Dit leidde tot het ontstaan van de Japanse theeceremonie.
 
Matcha foamDe schuimkraag van een kopje Matcha thee.

Hoe kwam thee in Europa terecht?

In de veertiende eeuw tijdens de Ming-dynastie verlegde de Chinese keizer de standaard van verpakte theecakes naar losse theeblaadjes. Op dat moment had China nog steeds monopolie op de wereldhandel van thee. Dit gaf China veel macht en economische invloed terwijl het drinken van thee zich over de hele wereld verspreidde. Thee werd alleen in kleine hoeveelheden overgebracht naar Europa. Pas rond 1600 werd thee in grote hoeveelheden geïmporteerd door Nederlandse handelaren. In die periode werd het drinken van thee populair onder de edelen in Europa.
 
“Afternoon Tea” (George Goodwin Kilburne, 1897)
“Afternoon Tea” (George Goodwin Kilburne, 1897)

Wat gebeurde er nadat Europeanen het theedrinken hadden ontdekt?

Toen thee drinken populair werd onder de Europese edelen, breidde West-Europa ook zijn koloniale invloed over de hele wereld uit. Naarmate de kolonie-imperiums groeiden, werd de belangstelling voor thee ook over de hele wereld verspreid. Tegen 1700 werd thee in Europa 10 keer zo duur als koffie! Thee was zo lucratief dat veel Europese handelsbedrijven steeds snellere boten bouwden om te concurreren met de snelheid waarmee thee van China naar Europa werd gebracht.

Het was een grote wens om minder afhankelijk te zijn van de theeaanvoer uit China en om de controle over de theeproductie te vergroten. Uiteindelijk slaagden de Britse Oost-Indische Compagnie erin om een theeboom uit China mee te nemen. De Britten begonnen daarna met het verbouwen van thee in de Darjeeling-regio van India. Van daaruit verspreidden theeplanten zich razendsnel verder en werd na India ook Siri Lanka een van de belangrijkste theeteeltgebieden van de wereld.
 
Darjeering theeTheeplukkers in Sri Lanka.

Tegenwoordig is thee een van de drie meest geconsumeerde dranken ter wereld. Meer en meer varianten van thee en methoden om thee te drinken worden geïntroduceerd in verschillende regio's van de wereld.

Bij Earl Orange houden we als theespecialisten niet alleen van de authentieke theesmaken. We houden ervan om verschillende smaken en manier van thee zetten te combineren. Bij ons vind je dan ook niet alleen de authentieke, klassieke smaken thee, maar ook moderne en nieuwe melanges. We kijken uit naar nieuwe trends en kijken graag terug naar de klassieke manieren van thee zetten. En dat delen we graag met jou als theeliefhebber.

Benieuwd naar onze theesmaken? Bekijk hier al onze smaken losse thee of laat je door ons verrassen met het theepakket Surprise Box.

 

 

LEES OOK:

Lees hier alles over China Dragon Well thee

Bubble Tea maken? Lees hier het Bubble Tea recept

Laat een reactie achter