FAQ: Waarom smaakt mijn thee bitter?

Waarom smaakt mijn thee bitter? Je leest hier hoe je een te bittere thee kunt voorkomen.

Je kent het wel. Je maakt een kopje thee, pakt het kopje vol verwachting in je handen, neemt een slok en... bah! De thee smaakt bitter en je gooit je thee gelijk weer weg. 

Voor je de thee door de gootsteen spoelt, wacht daar nog even mee. Dit kun je op verschillende manieren oplossen. Voorkomen is echter beter dan genezen. Zo ook met thee. Je kunt het best voorkomen dat de thee bitter of vies begint te smaken.

Wat zijn de oorzaken van bitter of vies smakende thee?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je thee bitter kan gaan smaken. De meest voor de hand liggende oorzaak is het te lang laten trekken van de thee. Hoe langer de theeblaadjes in het water trekken, des te meer smaak deze af gaan geven. Voorkom dat je thee te lang laat trekken en bitter gaat smaken. Hou je aan het zetadvies, welke je kunt terugvinden op de verpakking én op de productpagina van al onze thee.

 

Een andere oorzaak kan te heet water zijn. Er zijn een aantal theesoorten die je beter in iets afgekoeld water kunt laten trekken. Dit zijn met name groene en witte theesmaken. Veel van deze thee kun je beter op 70°C-80°C laten trekken. Ook de aanbevolen watertemperatuur kun je terugvinden in het zetadvies op de verpakking of productpagina van al onze thee. Gekookt water uit een waterkoker is meestal circa 100°C, waarop de meeste theesoorten direct kunnen trekken.

 

Komt er uit jouw kraan hard water? Dan kan dit ook een negatieve invloed hebben op de smaak van thee. De thee kan hierdoor ook bitter gaan smaken. Probeer in dat geval eens met mineraalwater thee te zetten. Gegarandeerd dat je thee dan een stuk beter smaakt.

 

Als je thee vies of bitter smaakt, dan kan het ook aan de thee zelf liggen. Thee kun je heel lang bewaren, maar verliest na verloop van tijd wel smaak. Een bittere smaak kan dan overblijven. Misschien is je thee dus wel te oud. Op alle verpakkingen van onze thee vind je een 'ten minste houdbaar tot' datum. Tot die datum blijft de smaak van de thee zeker goed, mits goed bewaard.

 

Of heb je misschien te veel thee gebruikt? Dan kan het namelijk zomaar zijn dat er te veel smaak in het water is getrokken. Volg ook hiervoor weer het zetadvies welke je terug kunt vinden op de verpakking en op elke productpagina van onze thee. Voor de meeste theesoorten heb je voor 1 kopje thee genoeg aan een theelepel thee.

 

En als laatste, maar zeker niet onbelangrijke oorzaak: viezigheid! Je wilt niet weten hoe vaak wij op plaatsen komen waar een waterkoker staat die vol met kalk en viezigheid zit. Vergeet niet om je waterkoker en theepot geregeld goed schoon te maken. Misschien komt die vieze smaak namelijk helemaal niet van de thee, maar van heel iets anders...

Hoe kun je bitter smakende thee verhelpen? 

Smaakt je thee vies door de viezigheid in je theepot of waterkoker? Gooi je thee dan maar meteen weg en begin eerst met het schoonmaken. Vul je waterkoker met 100 ml azijn en 400 ml water, laten koken en laat daarna een half uur staan. Gooi daarna de waterkoker leeg en spoel goed na met water. Daarna is je waterkoker weer zo goed als nieuw en kun je weer genieten van lekkere kopjes thee.

 

Is je thee te bitter van smaak, doordat je de thee te lang hebt laten trekken of te veel thee hebt gebruikt? Voeg dan meer water toe totdat de thee weer aangenaam van smaak wordt. Een andere manier om de thee alsnog te gebruiken is om er warme melk aan toe te voegen, al leent niet elke thee zich hiervoor. Dit kun je vooral met zwarte thee proberen.

 

Maar nogmaals, voorkomen is beter dan genezen, dus het best doe je het vanaf het begin af aan goed. Gebruik schone spullen, verse thee en volg het zetadvies op de verpakking. Zo voorkom je het makkelijkst dat je thee bitter of vies smaakt.

 

LEES OOK

Bekijk hier het Bubble Tea Starterspakket 

Bekijk hier al onze smaken losse thee.

6 reacties

 • Your style is unique in comparison to other folks I have read stuff from.
  Thanks for posting when you have the opportunity,
  Guess I will just book mark this web site.

  d-change.net
 • Thanks very nice blog!

  D Change
 • I’m curious to find out what blog system you’re working with?
  I’m having some minor security problems with my latest website and I would like to find something
  more safeguarded. Do you have any recommendations?

  D Change
 • h2ondn

  Hello World! https://mscb3j.com?hs=23cbbb2280f726d7c44d86fae08c273d&
 • ] Abugoqado vpe.eqiu.earlorange.com.zgo.ti http://slkjfdf.net/

  odinipucy

Laat een reactie achter