FAQ: Is zwarte thee gezond?

Blog: is zwarte thee gezond? Je leest hier meer over de gezondheidsvoordelen van zwarte thee

Laten we direct met het goede nieuws beginnen: ja, zwarte thee drinken is gezond. Het Voedingscentrum heeft zwarte thee opgenomen in de Schijf van Vijf. Zwarte thee bevat bioactieve stoffen, waaronder antioxidanten. Zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Met 3 koppen thee per dag heb je al gezondheidsvoordeel.

Wat is zwarte thee?

Zwarte thee is een theesoort die vergeleken het groene, witte en oolong thee langer is geoxideerd. Alle vier de theesoorten zijn gemaakt van bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Zwarte thee is over het algemeen sterker van smaak dan de minder geoxideerde theesoorten.

Waarom is zwarte thee gezond?

Terwijl groene en witte thee veel aandacht krijgen vanwege hun gezondheidsvoordelen, heeft zwarte thee zijn eigen unieke eigenschappen. De heilzame polyfenolen in groene en witte thee worden tijdens oxidatie omgezet in een ander type polyfenol: theaflavines en thearubigenen. Deze zwarte thee-specifieke antioxidanten zijn in verband gebracht met een verminderd risico op een beroerte, een afname van de bloeddruk en een verminderd risico op diabetes.

Zwarte thee vermindert het risico op een beroerte of hartaanval

Een langetermijnstudie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) koppelde regelmatige consumptie van zwarte thee aan een verminderd risico op een beroerte. Onderzoekers keken hierbij naar de gezondheidsvoordelen van voedingsmiddelen met veel flavonoïden. Terwijl sommige van de flavonoïden werden verkregen uit fruit en groenten, kwam zeventig procent uit zwarte thee. De studie keek naar 552 mannen over een periode van 15 jaar. Onderzoekers concludeerden dat de flavonoïden in zwarte thee hielpen om de productie van het "slechte" cholesterol dat kan leiden tot een beroerte of hartaanval kan verminderen. Bovendien hadden mannen die meer dan vier kopjes zwarte thee per dag dronken een significant lager risico op een beroerte dan mannen die slechts twee tot drie kopjes per dag dronken.

Een ander wetenschappelijk onderzoek in Saoedi-Arabië onder 3.000 volwassenen leverde vergelijkbare bevindingen op. Onderzoekers ontdekten dat regelmatige consumptie van zwarte thee het risico op coronaire hartziekten met vijftig procent kan verminderen.

Zwarte thee vermindert het risico op diabetes

Volgens wetenschappelijk onderzoek in China bevat zwarte thee een stof die lijkt op verschillende soorten diabetesmedicijnen. Zwarte thee bevat meer van de stof dan groene of oolongthee. Hun bevindingen werden gepubliceerd in de Journal of Food and Science.

Zwarte thee is een gezonde keuze

Was je er nog niet van overtuigd om zwarte thee te drinken, dan hebben we dat nu hopelijk wel gedaan. Zwarte thee drinken is dus niet alleen lekker, maar ook gezond. Verwen jezelf met verschillende smaken zwarte thee. Bekijk hier onze selectie losse zwarte thee.

Bestel losse zwarte thee online. Hier vind je alle smaken losse zwarte thee.
 
Geef losse thee cadeau door de brievenbus. Bekijk hier onze brievenbuscadeaus.

 
Niets meer missen? Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief boordevol leuke weetjes over thee en lekkere bakrecepten.

2 reacties

  • I have taken mine in the mornings everytime I have been on clomid and it did not bother me as far as side effects best price propecia in uk Health care costs are slowing, but many working families havenГў

    Pedunjund
  • The role of MUC1 mucin molecules in cancer cells of endometrium is not precisely known lasix water pill A priest once told the story of the farmers yoke

    Asywona

Laat een reactie achter