#FAQ: Hoe bewaar je het best losse thee?

Hoe losse thee bewaren?

Niets is lekkerder dan verse losse thee. Het is een hele afknapper als goede thee slecht van smaak is geworden. De smaak verslechtert door oxidatie. De smaak van thee wordt bitter en smaakloos wanneer je losse thee niet goed bewaart. Gelukkig is het heel eenvoudig om losse thee op de juiste manier te bewaren en vers te houden.

Beste manier om losse thee te bewaren

Voor het bewaren van losse thee is het vooral belangrijk dat er geen verse lucht en vocht bij de thee komt. De beste manier om thee te bewaren zijn luchtdichte blikjes. Theeblikken laten geen zonlicht door en nemen geen geurtjes op. Goede theeblikjes sluiten ook goed af waardoor er geen verse lucht bij komt. Onze theeblikjes zijn speciaal ontworpen voor het bewaren van losse thee.

Een andere manier waarop je losse thee kunt bewaren is in (gekleurd) glas. Glas neemt geen geuren op en is ook gemakkelijk schoon te maken. Hou glazen bewaarblikken gevuld met thee echter zo veel mogelijk in de kast. Zonlicht kan de smaak van thee namelijk snel doen verslechten.

De slechtste manier om thee te bewaren

Je kunt losse thee beter niet bewaren in kunststof, papieren of niet goed sluitende blikken. Kunststof thee bewaarpotten absorberen geuren. Als je kunststof bewaarpotten wil gebruiken, bewaar dan uitsluitend één smaak per pot. Ook na het reinigen zul je de geur van de thee blijven ruiken.

Papieren theezakjes of kartonnen bewaardoosjes voor thee laten lucht door. Hierdoor kun je de thee dus aanzienlijk minder lang bewaren. Heb je losse thee in een papieren zakje gekocht? Dan doe je deze thee het best zo snel mogelijk in een bewaarblikje om de thee langer te bewaren.

Ook bewaarblikjes die niet goed afsluiten kun je beter niet gebruiken. Door verse lucht kan de thee oxideren en vocht of schimmel in de thee brengen. Daarnaast kunnen andere geuren in de keuken naar binnen sijpelen.

Waar losse thee te bewaren?

Losse thee neemt vocht op als een spons! Ook neemt thee geuren op. Bewaar losse thee dan ook niet op een vochtige plek als de koelkast. Als thee vochtig wordt, begint het te schimmelen en te rotten. Ook in de kruidenkast bewaar je losse thee beter niet. Het kan dan voorkomen dat de thee naar je kruidenkast gaat ruiken en smaken.

Zonlicht berooft thee van zijn smaak. Vermijd direct zonlicht. Zelfs indirect licht eist zijn tol.

Bewaar losse thee op een koele, droge plaats. Een keukenkastje is een prima plek om thee te bewaren. Zo bewaar je losse thee het langst.

Hoe lang is losse thee houdbaar?

Losse thee die je op de juiste manier bewaart kan jarenlang meegaan. Op welke manier je losse thee ook bewaart, thee zal na verloop van tijd wel minder lekker gaan smaken. Thee die je op de beste manier bewaart blijft zeker 6 maanden lekker en vers smaken.

Kan ik heel oude thee nog drinken?

Afhankelijk van hoe oud echt oud is, kun je altijd proberen om de thee te zetten. De thee moet wel absoluut droog zijn bewaard. Als de thee is blootgesteld aan overmatig vocht of vochtig is, is het niet veilig om de thee nog te drinken. Het kan zijn dat er schimmel in de thee is gegroeid. Als de thee niet goed meer is, zal de thee bitter en over het algemeen onaangenaam smaken, hoe kort je hem ook zet.

Bekijk hier al onze bewaarblikjes voor losse thee

Bekijk hier al onze losse thee 

Leave a comment