Dit is de bekendste gearomatiseerde groene thee ter wereld

Jasmijnthee

Weet jij wat de meest bekende gearomatiseerde groene thee is? Drie, twee, één... jawel, dit is jasmijnthee! Een gearomatiseerde groene thee met subtiele zoetheid en zeer geurig. 

Jasmijn heeft een symbolische betekenis in de Chinese cultuur. De jasmijnbloem is niet alleen het symbool van eeuwige liefde, maar is binnen het boeddhisme ook een van de heilige. Men denkt dat de geur van jasmijn uit de hemel komt. ☁️

De bekendste Jasmijn-theeregio bevindt zich in Fuzhou, in de provincie Fujian, China. In het verleden beschouwden mensen in Fuzhou thee als een tegengif tegen veel gifstoffen.

Bij het produceren van jasmijnthee worden de theebladeren in het vroege voorjaar geoogst en bewaard tot de late zomer, wanneer verse jasmijnbloemen in bloei staan. Jasmijnbloemen worden vroeg op de dag geplukt wanneer de kleine bloembladen nog gesloten zijn. De bloemen blijven koel tot de avond valt. In de nacht openen de jasmijnbloemen en geven dan hun geur af. Dit is wanneer het aromatiseren van de groene thee plaatsvindt.

Er zijn twee hoofdmethoden die worden gebruikt om thee met jasmijn te aromatiseren. Bij één methode worden de theeblaadjes en jasmijnbloemen in afwisselende zeeflagen geplaatst; in de andere worden de theeblaadjes gemengd met jasmijnbloemen en 's nachts bewaard. Het duurt meer dan vier uur voordat de thee de geur en smaak van de jasmijnbloesems heeft opgenomen. Het geurproces kan maar liefst zes of zeven keer worden herhaald voor het beste resultaat. Omdat de thee vocht opneemt van de verse jasmijnbloemen, moet deze opnieuw worden gedroogd om bederf te voorkomen.

Na het geurproces worden de meeste jasmijnbloemen weer verwijderd en blijft een groene thee over, ruikend naar jasmijn. 

Onze traditionele jasmijnthee komt uit dé Chinese jasmijntheeregio Fujian wordt op de zogenoemde, eeuwenoude 'scenting' methode bereid. Overdag, wanneer de knoppen van de jasmijnplanten zich sluiten, worden de toppen geplukt. Daarna worden deze toegevoegd aan vers geplukte thee uit de voorjaarsoogst en ter droge gelegd, samen met de jamijntoppen. Tijdens het droogproces worden de jasmijnbloesems vervolgens voor een groot deel uit de thee gesorteerd. Deze bijzondere thee heeft een intens aroma van jasmijn en een bloemige smaak.

 

LEES OOK:
 

Blog: Hoe zet je losse thee? 5 tips!

 

Recept: besneeuwde choco cupcakes maken

 

Inspiratie opdoen? Schrijf je in voor het ontvangen van onze gratis inspiratie mails.

 

Laat een reactie achter