Matcha thee maken? Alles wat je moet weten over Matcha lees je hier

Matcha thee maken? Japanse matcha maak je zo

De Japanse groene thee Matcha is de espresso onder de thee. Het is een sterke groene thee en is verslavend lekker. Net als espresso bevat matcha cafeïne en geeft het je een energie boost. Matcha biedt echter ook vele gezondheidsvoordelen en heeft een kalmerend effect. Het drinken van deze geliefde Japanse thee kan dan ook zomaar je nieuwe ochtendverslaving worden! Hoe maak je thuis eenvoudig het perfecte kopje matcha thee? Waar komt matcha vandaan? Lees hier alles wat je moet weten over het groene goud uit Japan: Matcha.


Wat is Matcha?

Matcha schrijf je zo in het Japans: 抹茶. Matcha wordt, net zoals groene thee, gemaakt van de theeplant 'Camellia Sinensis'. Matcha is een fijngemalen poeder van speciaal gekweekte en verwerkte groene theebladeren.

Wat is het verschil tussen matcha en gewone losse groene thee?
De theeplantages die bestemd zijn voor matcha staan voor het oogsten ongeveer 20 dagen volledig in de schaduw. Zo groeien de theebladeren zonder direct te worden blootgesteld aan direct zonlicht. Dit zorgt ervoor dat zowel het aminozuur theanine als de alkaloïde cafeïne in de theebladeren toenemen. Het zorgt voor een zoete smaak en een uitgesproken aroma.


Hoe wordt Matcha gemaakt?

Van begin tot half april worden de theebladeren die zijn geselecteerd voor matcha volledig in de schaduw gehouden. Rond begin mei worden de theebladeren zorgvuldig geplukt. Zodra de bladeren zijn geplukt, worden de blaadjes gestoomd om te voorkomen dat ze worden geoxideerd. Zo behouden ze de natuurlijke groene kleur, geur en voedingswaarde.
Daarna worden de theeblaadjes gekoeld en gedroogd. Nadat de blaadjes volledig zijn gedroogd, worden ze vermalen tot een fijn poeder. Traditioneel wordt het handmatig gemalen op een steenmolen, maar tegenwoordig gebeurt dit meestal met machines.


Heeft matcha gezondheidsvoordelen?

Studies naar matcha en zijn componenten hebben verschillende voordelen aan het licht gebracht. Hieruit blijkt dat het drinken van matcha kan helpen om de lever te beschermen, de gezondheid van het hart te bevorderen en zelfs kan helpen bij het afvallen. Matcha is een krachtige antioxidant. Antioxidanten zijn de magische voedingsstoffen en de enzymen die verantwoordelijk zijn voor een jonger uitziende huid, het stimuleren van geheugen en concentratie, het verhogen van het energieniveau, het verbranden van vet en het voorkomen van een aantal levensbedreigende ziekten zoals kanker.


Bevat Matcha theïne (cafeïne in thee)?

Matchapoeder bevat evenveel cafeïne als koffie, maar wordt langzamer door het lichaam opgenomen. Dat betekent dat je na het drinken van matcha minder snel last hebt van cafeïne-bijwerkingen. Het drinken van matcha is dan ook een goed alternatief voor koffie. Let er wel op dat, net als bij het drinken van koffie of gewone thee, je niet te veel matcha drinkt. Over het algemeen wordt aangeraden om per dag niet meer dan 5 kopjes matcha te drinken.


Hoe lang kun je matcha bewaren? Hoe moet je Matcha bewaren?

De houdbaarheid van een ongeopende verpakking is afhankelijk van hoe deze is verpakt. Onze matcha thee is verpakt in tinnen, luchtdicht verpakte blikjes. Hierin blijft de thee lang vers en kun je matcha tot wel 2 jaar bewaren. Na deze periode is de matcha niet direct slecht, maar neemt de smaak en kwaliteit snel af.
Eenmaal je het blikje hebt geopend kun je matcha het beste binnen 2-3 weken gebruiken. Sluit de het blikje wel telkens goed af om de smaak goed te houden. Vermijd bij het bewaren van matcha direct zonlicht en plaatsen met een hoge temperatuur of vochtigheid. Na drie weken zal de thee niet direct bedorven zijn. De goeie smaak en geur neemt alleen sterk af.


5 benodigdheden om Matcha thee te maken

Om matcha te bereiden heb je net iets meer geduld nodig dan bij het zetten van een kopje koffie. Matcha is een fijngemalen poeder en heeft aandacht nodig alvorens je het achterover kunt slaan. In Japan wordt meestal speciaal thee-gerei gebruikt om matcha te bereiden. We hebben de benodigdheden voor je op een rijtje gezet:

1. Chawan - Matcha kom
Een chawan is letterlijk vertaald een theekom. Chawans zijn verkrijgbaar in een breed scala aan maten en stijlen. Er worden verschillende stijlen gebruikt voor dikke en dunne matcha thee. In de zomer worden ondiepe kommen gebruikt, die de thee snel laten afkoelen. In de winter worden diepe kommen gebruikt om de thee langer warm te houden. Heb je geen chawan in huis, dan kun je hiervoor een allerhande kom voor gebruiken. De diameter moet minimaal 12 cm zijn.

2. Chasen - Matchabezem
Een chasen is een bamboe garde die wordt gebruikt om matcha grondig op te kloppen om mooi, rijk schuim te creëren. Spoel de chasen na gebruik goed af zonder afwasmiddel te gebruiken. Droog de chasen met een droge theedoek. Laat de chasen daarna bij voorkeur drogen op een kusenaoshi (houder) of anders rechtop (met de tanden omhoog) in de open lucht.

3. Kusenaoshi - houder voor matchabezem
Een kusenaoshi is een houder voor de chasen. Plaats de chasen na het drogen op de kusenaoshi om de chasen in vorm te houden.

4. Chashaku – bamboe theelepel
Een chashaku is een bamboe theelepel en is een traditioneel Japans theegereedschap. Met de chashaku kun je de perfecte hoeveelheid matcha afmeten. Voor één kopje mathca thee heb je 1 ½ volle schep matcha nodig. Veeg de chashaku na gebruik voorzichtig af met een zachte, droge doek of tissue. Gebruik voor het reinigen geen water.

5. Fijne theezeef
Niet geheel onbelangrijk, maar ook geen must is het gebruik van een fijne zeef. Hiermee kun je kleine klontje matcha uit de thee verwijderen. Als je er geen theezeef hebt, zorg er dan voor dat je extra tijd besteedt aan het goed mengen van het matcha poeder.

Matcha benodigdheden - Alles wat je nodig hebt om matcha thee te maken 

Bekijk en bestel matcha gerei hier op onze website

Matcha thee maken? Zo maak je Japanse matcha thee

In Japan gaat het bij het drinken van matcha niet om het drankje zelf, maar om de ceremonie er omheen. Een matcha theeceremonie is een proces waarbij de gast centraal staat. Wij raden ten zeerste aan om een keer een traditionele Japanse theeceremonie bij te wonen in een Japans theehuis.

Wil je zonder al te veel gedoe genieten van een lekker kopje matcha thee? Dan hebben we hieronder een eenvoudige manier voor het bereiden van matcha op een rijtje gezet. Je kunt een dunne matcha thee (Usucha) maken of een wat vollere matcha (Koicha).

Echte Japanse Matcha thee bestellen? Bekijk hier onze selectie matcha thee van hoogwaardige kwaliteit uit Japan. 

Zo maak je eenvoudig een kopje matcha thee:

1. Giet kokend water in de kom.
2. Doop de punt van de chasen voorzichtig in het hete water. Dit verwarm je de theekom en verzacht je de bamboetanden, waardoor de chasen flexibel en veerkrachtig wordt voor een effectieve klopactie.
3. Gooi het hete water uit de kom en droog de binnenkant van de kom af met een schone, droge doek.
4. Schep voor Usucha 1 chashaku (bamboe theelepel) matcha of voor Koicha 2 chashakus matcha in een fijnmazige zeef boven de theekom. De schep matcha moet afgerond zijn en precies het puntje bereiken waar de chashaku begint te buigen.
5. Zeef de matcha in de droge lege kom. Dit zorgt ervoor dat er geen klontjes ontstaan en dat de matcha thee glad wordt.
6. Giet kokend water in een apart theekopje en laat het een minuut afkoelen (de temperatuur moet ongeveer 85 ºC zijn).
7. Voeg voorzichtig een heel klein beetje heet water toe aan de kom met matcha.
8. Neem de chasen (bamboe garde) in één hand en houd met de andere hand de rand van de theekom vast. Meng de matcha en het hete water tot het goed gemengd is.
9. Giet voorzichtig het overige hete water in de kom, ongeveer 70 ml voor Usucha en 40 ml voor Koicha.

Usucha maken (dunne matcha)
1. Klop de matcha en het hete water krachtig in een snelle, heen en weer strekkende “W” (of “M”) beweging met je pols (niet je arm). Als de thee kleine belletjes heeft, begin dan met het kloppen van het oppervlak van de thee en ga door tot matcha een dik schuim heeft met veel tandbelletjes op het oppervlak.
2. Maak op het einde een cirkelbeweging en pak de garde in het midden van de matcha thee uit het kopje. Dit zorgt voor een iets hoger pluizig schuim in het midden.

Koicha maken (volle matcha)
1. Hiervoor maak je geen schuimige laag met een snelle klopbeweging. In plaats daarvan maak je een langzame kneedbeweging van links naar rechts, op en neer, en in een zachte 360 graden draaiende beweging. Zo krijg je een volle, gladde en gelijkmatige matcha zonder schuim.

Matcha Latte maken? Bekijk hier ons recept voor het maken van Matcha Latte


Let op: aangezien matcha een bladpoeder is, lost het niet echt op. De fijne deeltjes zweven tijdens het kloppen in het hete water. Geniet daarom van de matcha voordat de deeltjes tot op de bodem van de kom zinken.

Echte Japanse Matcha thee bestellen? Bekijk hier onze selectie matcha thee van hoogwaardige kwaliteit uit Japan. 

Ceremoniele matcha thee

Bron: Justonecookbook.com, Time.com, Wikipedia.com, Zobegaafd.nl, Healthline.com

 

LEES OOK: 
  

Recept: Matcha Sponge Cake

 

Blog: Matcha Latte maken?

 

Ontvang de lekkerste recepten voor bij de thee gratis in je mailbox. Schrijf je hier in.

Laat een reactie achter