Wat is matcha? + Recept matcha cake

 Matcha cake maken

Matcha theepoeder is een steeds populairder wordende thee. De thee is gezond en je kunt er ook heerlijke dessertgerechten mee maken. Werd matchathee vroeger uitsluitend gedronken bij theeceremonies in Japan, kom je het drankje nu steeds vaker tegen in cafés en restaurants over de hele wereld.


Het kost veel tijd en zorg om matcha te produceren - van het kweken van de theebladeren tot het verpoederen. Temperatuur speelt een grote rol bij de verwerking, waarbij veel aandacht wordt besteed om de smaak niet te verliezen.

Hoe wordt matcha gemaakt?

Matcha thee is een fijn groen poeder gemaakt van heel gemalen theebladeren en onderscheidt zich door zijn rijke smaak en donkergroene kleur. Voor het maken van matcha worden alleen de jongste scheuten van de theeplant gebruikt. De jonge scheuten krijgen 3-4 weken schaduw voordat ze geoogst worden. Door de theeplanten van zonlicht te beroven, worden de bladeren dunner, malser en krijgen ze een frissere, diepgroene kleur. Na het oogsten en drogen worden de stengels en nerven van het blad verwijderd om Tencha thee te maken. Dit wordt vervolgens met een steenmolen of broodmolen tot poeder vermalen tot matcha theepoeder.

De timing van de oogst is cruciaal voor het verkrijgen van het beste resultaat. Er is dan ook een echte matcha theemeester met jarenlange ervaring voor nodig om het optimale oogstmoment te kiezen.

Matcha van Earl Orange

Onze Matcha thee komt uit de Japanse prefectuur Shizuoka. Daar teelt de theeplantage Maruyama Tea Products Corporation onze matcha thee biologisch en heeft ervaring sinds 1933. We hebben drie verschillende kwaliteiten matcha in ons assortiment:

Japan Matcha – Hotaru “Beginner's Favourite” is perfect geschikt als beginnerskwaliteit en is veelzijdig in gebruik voor drankjes en gerechten. Hotaru is aromatisch, licht bitter en heeft een typische Matcha-smaak.  

Japan Matcha – Premium – Kawane is perfect voor de dagelijkse portie matcha. Deze bereide Matcha is zeer aromatisch, intens groen en overtuigt met zacht en licht zoete tonen.

Matcha Japan – Ceremonial – Kagoshima is een matcha thee van ceremoniële kwaliteit. De Tencha is zachtaardig en fijngemalen op steenmolens. Het smaakt vol, zoet en delicaat, met een duidelijke umami-toon. Een absolute topkwaliteit.

De lekkerste Matcha thee komt uit Japan

Matcha cake recept

Wil je zelf een matchacake bakken? We hebben een interessant recept gevonden voor het maken van een heerlijke matcha 'sponge' cake:


Ingrediënten

2 kopjes bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
4 volle theelepels matcha thee
¾ kopje witte suiker
¾ kopje plantaardige olie
3 middelgrote eieren
1 ½ theelepel vanille-extract
1 kopje yoghurt

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 175ºC. Vet de bakvorm in met de plantaardige olie en besprenkel met een laagje bloem.
 2. Zeef de bloem, het bakpoeder, het zout en de matcha thee en zet opzij.
 3. Klop in een grote kom de suiker, olie en eieren op tot een gladde massa. Roer hier 1 ½ theelepel vanille door. Voeg hier het mengsel uit stap 2 al roerend/kloppend aan toe, afwisselend met de yoghurt en roer het mengsel goed door tot het volledig is opgenomen. Giet het beslag in de bakvorm.
 4. Bak de cake 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven op 175ºC, of tot een tandenstoker in het midden van de cake er schoon uitkomt. Laat de cake 30 minuten afkoelen op een rooster voordat je de cake uit de bakvorm haalt.
 5. Enjoy!

 

Matcha cake maken
Fotocredits: Shana-Mama
 
 
LEES OOK:
 
Blog: Matcha thee maken? Lees hier alles wat je moet weten over matcha thee.
 
 
Recept: Chocolade cake met Misty Green en Rozen thee.
 
 
Inspiratie opdoen? Mis geen enkel bericht en schrijf je gratis in voor het ontvangen van onze inspiratiemails.

2 reacties

 • Ergens heb ik iets verkeerd gedaan. Was niet zo sponzig maar wel heel lekker. Ik heb jullie beginners matcha gebruikt. Ik ga het nog een keer proberen maar ook al was het nietzo sponzerig was het wel heel lekker.

  Anoniem
 • Top recept, dankjewel! Matcha is zoooooo lekker.

  Bo

Laat een reactie achter