FAQ: Welke thee drinken voor het slapen gaan?

Welke thee drink je het best in de avond?

Groene thee en zwarte thee staan in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze theesoorten zijn gezond, omdat ze bioactieve stoffen bevatten zoals flavonoïden (antioxidanten). "Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek", aldus het Voedingscentrum.

Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.

Kruidenthee is al eeuwenlang een populaire drankkeuze als het tijd is om te ontspannen en tot rust te komen. Over de hele wereld staat het drinken van bepaalde kruidenthee bekend als een natuurlijk middel om in een slaapstemming te komen. Moderne studies ondersteunen ook het vermogen van bepaalde kruidenthee om te helpen slapen.

De volgende kruiden zouden slaap opwekkend kunnen werken. Hou er wel rekening mee dat er maar beperkt studies zijn gedaan naar de werking van kruiden als slaapmiddel. Heb je langdurig last van slapeloosheid? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

De beste kruidenthee voor het slapen gaan:

1. Kamille
Kamillethee wordt al jaren gezien als een natuurlijke remedie om ontstekingen en angst te verminderen en slapeloosheid te behandelen. In feite wordt kamille algemeen beschouwd als een mild kalmerend middel of slaap opwekkend kruid.

2. Valeriaanwortel
Valeriaan is een kruid dat al eeuwen wordt gebruikt om problemen zoals slapeloosheid, nervositeit en hoofdpijn te behandelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het in Engeland gebruikt om stress en angst veroorzaakt door luchtaanvallen te verlichten. Tegenwoordig is valeriaan een van de meest populaire slaapmiddelen op kruidenbasis.

3. Lavendel
Lavendel is een kruid dat vaak wordt aangeprezen om zijn aromatische en rustgevende geur. In de Oudheid voegden Grieken en Romeinen vaak lavendel toe aan hun baden en ademden ze de kalmerende geur in. Lavendelthee wordt gemaakt van de kleine paarse toppen van de bloeiende plant. Veel mensen drinken lavendelthee om te ontspannen, hun zenuwen te kalmeren en de slaap te bevorderen.

4. Citroenmelisse
Citroenmelisse lijkt qua uiterlijk heel erg op munt. De naar citrus ruikende plant wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt voor het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap. Als je chronisch slaapproblemen hebt, kan het helpen om voor het slapengaan thee van citroenmelisse te drinken.

Deze vier kruiden zijn door de geschiedenis heen gebruikt om mensen aan te moedigen om te slapen. Hoewel er meer onderzoek nodig is, is het wel duidelijk dat deze kruiden een kalmerend effect hebben waardoor ze populair blijven bij mensen die moeite hebben om hun ogen te sluiten.

Onze top 3 beste thee voor het slapen gaan:

1. Puur Kamille
De smaak van kamillethee hoeven we je vast niet uit te leggen. Kamillethee is wereldwijd een van de populairste kruidentheeën.

2. Rooibos thee - Relax en Concentratie: Kamille en Valeriaan
Deze rooibosthee zit vol met kruiden. Naast rooibos vind je er de vier kruiden in terug die hierboven worden omschreven al mogelijk slaap opwekkend, namelijk: citroenmelisse, lavendel, kamille en valeriaan. De thee heeft een kruidige en licht zoete smaak. De smaak van venkel en citroengras overheerst.

3. Rooibos thee - Oase van rust: Kamille & Sinaasappel
Ook deze thee is op basis van rooibos. In deze thee vind je naast rooibos ook weer diverse kruiden terug. Drie van de vier hierboven omschreven kruiden die de slaap kunnen bevorderen vind je in deze thee terug, namelijk: kamille, valeriaan en citroenmelisse.

Benieuwd naar al onze thee zonder theïne? Bekijk hier onze selectie cafeïnevrije thee.

Mochten de kruiden je niet helpen om in slaap te vallen, dan heb je in ieder geval wel een lekker kopje thee gedronken. 

Vragen, tips of opmerkingen?

Indien je na het lezen van dit artikel nog met vragen zit, aarzel niet om ons een bericht te sturen via WhatsApp, ons contactformulier of via e-mail info@earlorange.com.

Heb je een tip of suggestie voor anderen? Laat jouw reactie hieronder achter.

LET OP: Heb je last van langdurige slapeloosheid of andere slaapproblemen? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Bron: Voedingscentrum, Healthline.com, Sleep Foundation.

LEES OOK: 

Lees hier alles over de groene thee China Dragon Well

Lekker recept voor bij de thee in de avond Meer tips om beter te slapen? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Leave a comment